Referentie Singeltoren Leiden

Nieuwbouw­project Singel­toren

In het hart van de stad Leiden staat een voormalige meelfabriek. In delen worden de verschillende panden op dit terrein gesloopt of gestript en opnieuw opgebouwd of aangepast. Als onderdeel van dit ­project is de Singeltoren nieuw gebouwd, die zijn naam te danken heeft aan zijn uitzicht over de Singel. De woontoren is 45 meter hoog en heeft ruimte voor 30 apparte­menten en 2 pent­houses. Het is belangrijk dat de gevels van de woontoren op een veilige en efficiënte manier onderhouden kunnen worden.

Ergolift is aangehaakt bij het nieuwbouw­project van de Singeltoren om een specifieke gevelonderhouds­installatie te ontwerpen en produceren. Lees hieronder meer over de aanleiding, onze aanpak en het resultaat van dit project.

Aanleiding

De gevels van de Singeltoren moeten op een efficiënte en veilige manier onder­houden kunnen worden. Bij deze woontoren gaat het om een complexe situatie, waardoor Ergolift als specialist in gevelonderhouds­installaties is benaderd.

De situatie van de woontoren is complex om een aantal redenen:

  • De installatie moet zo min mogelijk in het zicht staan.

  • Door de grote dak­terrassen van de pent­houses heeft het hoogste niveau van de woontoren een klein oppervlak.

  • Het pand bevat balkons waaronder gewerkt moet worden.

Aanpak

Door de complexe situatie van de woontoren moesten we een installatie op maat ontwerpen en produceren op onze locatie in Staphorst. Nadat we het concept hebben besproken met de opdracht­gever zijn we aan de slag gegaan. Ergolift heeft samen met de bouwer van de Singel­toren het concept uitgewerkt.

In ons ontwerp hebben we rekening gehouden met een sparing in het dakvlak waardoor de installatie groten­deels wegzakt en uit het zicht staat. Daarnaast moesten we rekening houden met het contra­gewicht om de sparing klein te houden.

Toen het ontwerp compleet was zijn we begonnen met de productie van deze speciale installatie. Na een grondige test­procedure is de installatie vrijgegeven voor transport naar Leiden.

Resultaat

De installatie was zo groot, dat we deze in onderdelen met een speciale mobiele kraan hebben geplaatst in Leiden. Door het doordachte ontwerp past de installatie precies in de ruimte en in rust stand weinig zichtbaar.

Benieuwd wat wij kunnen doen voor jouw project? Vraag dan een vrijblijvend advies­gesprek aan met één van onze specialisten.

Wat anderen zeggen

''Door de intensieve samenwerking is een mooie oplossing ontstaan voor deze bijzondere situatie.''

Leon de Vries - Van der Wiel Bouw